O conteúdo desta página requer uma versão mais recente do Adobe Flash Player.

Obter Adobe Flash player


DE REGEL

In de figuur van Sint Benedictus wordt het monastieke ideaal van de eerste drie eeuwen samengevat. In zijn Regel leren wij hem kennen als een wijze monnikenvader die bijzondere aandacht heeft voor ieders eigen maat en weg.

Dankzij die wijze maat werd de Regel mettertijd ingevoerd in vrijwel alle kloosters in het westen. Hij gaf vorm aan een leven van gebed, arbeid en studie. Het is aan de monniken te danken dat de antieke cultuur bewaard bleef. Het geestelijk leven en de cultuur van Europa hebben veel te danken aan invloed van de Regel gedurende vele eeuwen van monastiek leven. Benedictus wordt daarom vereerd als de patroon van Europa.

De Proloog van de Regel begint als volgt: ‘Luister mijn zoon, naar de voorschriften van de meester, en richt er het oor van je hart op, neem gewillig  de raad van een goede vader aan en breng die getrouw ten uitvoer, opdat je door gehoorzaamheid  tot Hem mag terugkeren, van wie je je  door  ongehoorzame verlangens had afgekeerd.  En richt je dan nu naar het woord van mij, die vraagt dat je, door te verzaken aan je eigen verlangens, de roemvolle wapenrusting opneemt van de gehoorzaamheid om te strijden onder Christus, de Heer, de ware Koning’.